Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ PH ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΑΣ

Η σημασία του pH και το μπάνιο του σκύλου μας

 

Ο όρος pH εκφράζει το μέγεθος της οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας και η Ελληνική του ονομασία είναι Ενεργός Οξύτητα.

Η κλίμακα του pH κυμαίνεται από 0 έως 14. Διαλύματα μικρότερα του 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα και μεγαλύτερα του 7 ως αλκαλικά.

 

Το δέρμα του ανθρώπου δεν έχει ουδέτερο pH όπως πολλοί νομίζουν. Έχει pH 5,2 έως 5,5 (2 περίπου μονάδες κάτω του ουδέτερου) και άρα όξυνο. Το δέρμα τους σκύλου πάλι έχει pH 7 έως 7,5 και άρα ουδέτερο.

 

Αυτές οι διαφορές μπορεί να φαίνονται μικρές, αν αναλογιστούμε όμως ότι κάθε μονάδα της κλίμακας pH σημαίνει 10 Χ 10 δηλαδή 100, το pH του δέρματος του ανθρώπου είναι 200 φορές πιο όξυνο από το pH του δέρματος του σκύλου.

 

Ας δούμε το pH ορισμένων κοινών προϊόντων για να καταλάβουμε τι δράση έχουν.

 

-Σαπούνι για τα πιάτα pH 9,5

-Baby Shampoo pH 5,5

-Μαγειρική σόδα pH 8,3

-Ξύδι pH 2,2

-Στοματικό διάλυμα pH 4,2

-Καθαρό νερό pH 7

 

Το σαπούνι για τα πιάτα είναι 250 φορές πιο αλκαλικό για την επιδερμίδα του σκύλου, το baby shampoo είναι 150 φορές πιο όξυνο, η μαγειρική σόδα 130 φορές πιο αλκαλική, το ξύδι 500 φορές πιο όξυνο, το στοματικό διάλυμα 300 φορές πιο όξυνο και το καθαρό νερό είναι ουσιαστικά ουδέτερο.

 

Η επιδερμίδα του σκύλου είναι πολύ πιο κοντά στο ουδέτερο pH και αρκετά πιο αλκαλική από την ανθρώπινη. Tο σαμπουάν που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος λοιπόν είναι εντελώς ακατάλληλο για την επιδερμίδα και την τρίχα του σκύλου.

 

Χρησιμοποιώντας baby shampoo για το μπάνιο του σκύλου είναι ακριβώς το ίδιο σα να χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος ξύδι για το δικό του μπάνιο. Η μακροχρόνια χρήση όξυνου σαμπουάν αφαιρεί τις προστατευτικές ιδιότητες της τρίχας, τα έλαια του τριχώματος και του δέρματος με αποτέλεσμα ξηρό, ερεθισμένο δέρμα και θαμπό κατ’ επέκταση τρίχωμα.

 

Τα αλκαλικά προϊόντα μπορούν εξίσου να προκαλέσουν ζημιά όπως τα όξυνα. Όπως ένα όξυνο προϊόν (π.χ. θειικό οξύ) θα κάψει κυριολεκτικά την ανθρώπινη επιδερμίδα έτσι και ένα αλκαλικό προϊόν (π.χ. αλισίβα) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές ή χημικά εγκαύματα. Το ίδιο ισχύει και για την επιδερμίδα του σκύλου.

 

Το δέρμα του σκύλου είναι πιο αλκαλικό από όλων των ειδών και έτσι ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηριδίων αν το pH του διαταραχθεί. Όταν συμβαίνει αυτό μολύνσεις και φλεγμονές εμφανίζονται λόγω αύξησης της ξηρότητας και της διάβρωσης της επιδερμίδας.

 

Η επιδερμίδα του σκύλου έχει πάχος 8-10 κυτταρικά στρώματα όταν του ανθρώπου έχει 18-20. Το δέρμα του σκύλου μπορεί να είναι πιο παχύ από του ανθρώπου, αλλά η επιδερμίδα του είναι πολύ πιο λεπτή και ευαίσθητη στα βακτήρια όταν αυτή διαταραχθεί με ακατάλληλα προϊόντα χωρίς το σωστό pH για το δέρμα, την επιδερμίδα και την τρίχα.

 

Τα σαμπουάν είναι σχεδιασμένα για να αφαιρούν τους ρύπους από το δέρμα και το τρίχωμα. Η χρήση όμως μόνο του σαμπουάν αφήνει την τρίχα ανοιχτή για να εισέλθουν υπολείμματα και να εξέλθουν τα φυσικά έλαια και η υγρασία της τρίχας.

Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε μαλακτική κρέμα μετά το σαμπουάν, βοηθώντας να κλείσουν οι φολίδες της τρίχας και να αποκατασταθεί η ενυδάτωση και η ελαστικότητα.

 

Η μαλακτική κρέμα επίσης αποκαθιστά τις τρίχες που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρότητα, βούρτσισμα, ξεκόμπιασμα και χάδια. Αφαιρεί όλα τα κατεστραμμένα μέρη της τρίχας και βοηθάει όσες παραμένουν να αποκατασταθούν δίνοντάς λάμψη στο τρίχωμα.

 

Κάθε σκύλος έχει διαφορετικό τρίχωμα και χρειάζεται εξειδικευμένα προϊόντα.

 

Το μακρύ τρίχωμα κομπιάζει πιο εύκολα και η μαλακτική δε βοηθάει μόνο για να διατηρηθεί υγιές αλλά κάνει και το ξεκόμπιασμα πιο εύκολο. Σκύλοι με μακρύ τρίχωμα συνήθως δεν έχουν υπομανδύα, η υφή της τρίχας είναι παρόμοια με την ανθρώπινη και έτσι επωφελούνται στο μέγιστο από τις ιδιότητες της μαλακτικής κρέμας, η μακριά τρίχα είναι πιο λεπτή, μπερδεύεται πιο εύκολα και λερώνετε πιο γρήγορα. Σκύλοι με υπομανδύα συνήθως έχουν πιο χοντρή τρίχα, κομπιάζουν δυσκολότερα ενώ το τρίχωμά τους τείνει να απωθεί τη βρομιά.

 

Αν πλένουμε το σκύλο μας συχνά (περισσότερο από μια φορά το μήνα) πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε μαλακτική για να παραμένουν οι φολίδες της τρίχας κλειστές και να διατηρούν την υγρασία τους.

 

Το συχνό μπάνιο επίσης διώχνει τους αλλεργιογόνους παράγοντες που επηρεάζουν όχι μόνο το σκύλο αλλά και τον άνθρωπο.  

 

Είναι πολύ σημαντικό να ξεπλένουμε τόσο το σαμπουάν όσο και τη μαλακτική κρέμα πάρα πολύ καλά και να μην αφήνουμε υπολήμματα καθώς αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν στο δέρμα. Επίσης πρέπει να διαβάζουμε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων και να τις ακολουθούμε πιστά, ειδικά όσων αφορά την αραίωση και την παραμονή των προϊόντων πάνω στο σκύλο.

 

Αν ο σκύλος μας δεν είναι τόσο φιλικός στη διαδικασία του μπάνιου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα 2 σε 1 τα οποία μειώνουν τη διάρκεια περιποίησης, χωρίς όμως να περιμένουμε τέλεια αποτελέσματα.

 

Για ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα, όπως αυτό που βλέπουμε σε σκύλους εκθέσεων μορφολογίας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε επαγγελματικά προϊόντα, όσο συχνά χρειάζεται και να μην αφήνουμε το τρίχωμα του σκύλου μας παραμελημένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Ανάμεσα στα μπάνια βουρτσίζουμε με κατάλληλη βούρτσα το σκύλο μας για να απομακρύνουμε τη βρομιά και να βοηθάμε το δέρμα να αναπνέει.

Ανάλογα τον τύπο τριχώματος, πριν το μπάνιο βουρτσίζουμε για να απομακρύνουμε τους κόμπους ή κόβουμε με ψαλίδι όσους δεν μπορούμε να ξεμπερδέψουμε ώστε το σαμπουάν να καταφέρει να διεισδύσει σε όλο το τρίχωμα και να φτάσει στην επιδερμίδα. 

 

 

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε το σκύλο μας από πολύ μικρή ηλικία να απολαμβάνει το βούρτσισμα και το μπάνιο καθώς μέσω αυτών των διαδικασιών:

1. Ελέγχουμε τακτικά για τσιμπούρια, ψύλλους και λοιπά εξωπαράσιτα.

2. Ελέγχουμε το δέρμα για μολύνσεις και φλεγμονές

3. Απομακρύνουμε αλλεργιογόνους παράγοντες

4. Ενεργοποιούμε την επιδερμίδα

5. Βοηθάμε το τρίχωμα να παραμένει υγιές

 

Σε καθαρό και περιποιημένο τρίχωμα μπορούμε να δούμε πολύ πιο εύκολα αν ο σκύλος μας είναι υγιής καθώς μπορούμε να παρατηρήσουμε ακόμα και τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Ο σκύλος που έχει μάθει από μικρή ηλικία το συχνό βούρτσισμα και το μπάνιο, απολαμβάνει τη διαδικασία και η χαλάρωση που του προσφέρεται είναι αντίστοιχη με αυτή που προσφέρει στον άνθρωπο μια μέρα σε Spa.  

Η περιποίηση του σκύλου μας δεν πρέπει να είναι αγγαρεία αλλά απόλαυση ποιοτικού και ευχάριστου χρόνου σκύλου και ιδιοκτήτη.

Αυτό θα κάνει το δέσιμο με το σκύλο μας πολύ πιο ισχυρό καθώς ή ώρα που του αφιερώνουμε είναι ώρα που περνάμε αποκλειστικά μαζί του και αν μάθουμε να το κάνουμε σωστά τότε σίγουρα ο σκύλος μας θα το εκτιμήσει.    

Μαρία Αραβανή